Vliegvissen De urft bij Gemund

De Urft bij Gemund

De Eifel blijft inspireren voor een weekendje vliegvissen. Donderdagavond kregen we de geest en boekte een kamer via booking.com. We vertrokken vrijdagmiddag na het werk en om 9 uur ’s avonds waren we bij ons hotel in Gemund, een leuk dorp in het Eifel Naturpark. Na een werkelijk fantastisch ontbijt liepen we de volgende morgen klokslag 10 uur het toeristenbureau binnen. De dame achter de toonbank verkocht kennelijk niet echt veel visvergunningen want ze had er duidelijk wat moeite mee om ze tevoorschijn te toveren maar het lukte. Nu wil het geval dat je 3 nachten in Gemund moet verblijven om in aanmerking te komen voor de vergunning. Dus jokte ik braaf dat we tot maandag bleven…. en daar zei ik niets verkeerd mee natuurlijk! U weet toch wel dat ze 26,50 euro per persoon per dag kosten? Eh…ja, dat was me bekend… Ik had het boekje van Hyppo Wanders bestudeerd en de kosten al ingecalculeerd. De vergunningen werden voor zaterdag en zondag uitgeschreven en zoals achteraf zo vaak blijkt hebben we niemand gezien om ze te controleren….
De Urft loopt langs het dorp en het traject is zo’n 3 kilometer lang. Daar waar de bebouwing is stroomt het laaggelegen riviertje door een haag van bomen. Het schermt mooi af van de wandelpaden aan beide zijden. Je hebt geen last van de wandelaars die soms even naar je staan te kijken. De bodem is bezaaid met stenen en rotsplaten. Er zijn regelmatig behoorlijk diepe stukken maar wel goed begaanbaar als je voorzichtig waadt en een waadstok bij je hebt.
Op zaterdag visten we stroomafwaarts. Een goed beginpunt is de barrière waar het water naar beneden valt aan het begin van het traject. Het verval is ongeveer 2 meter en brengt veel zuurstof in het water. Ik zag daar een aantal vissen staan en ving er een mooie beekforel op een nimf. Ik heb de hele dag met de nimf gevist maar kennelijk niet de juiste. Veel geprobeerd en aan het eind van de dag had ik 3 forellen en een heel klein vlagzalmpje gevangen. En een kanjer van een regenboogforel verspeeld…
Irina had meer geluk (of meer kunde, wie zal het zeggen…) en had 8 forellen weten te vangen. Het merendeel op een simpele Red Tag goudkop maatje 14. Onvoorstelbaar hoe goed deze nimf overal vis weet te verleiden. Het weer was niet echt denderend met een soms druilerig morregentje maar toch goed genoeg voor een dagje vliegvissen. Het hele weekend geen wind van betekenis gevoeld.
We sloten de dag af bij de lokale Chinees die ons een heerlijke en betaalbare maaltijd voorschotelde.
Op zondag scheen de zon. Na alweer een heerlijk en uitgebreid ontbijt reden we naar de parkeerplaats naast de rivier. We hadden het ook kunnen lopen want het Kurparkhotel staat op een steenworp afstand van de Urft. Nadat we de uitrusting in orde hadden gebracht besloten we eerst een stuk stroomafwaarts te wandelen en dan daar ergens te beginnen. De Urft wordt wat breder buiten het dorp en gaat daar ook rustiger stromen. Er liggen wat mooie stroomversnellingen die er visrijk uit zien. Met een lekker zonnetje en een prima temperatuur stapten we het water in. Dat is genieten op een stille zondagmorgen. Een lokale vliegvisser hield ons even aan de praat en vertelde over de “scheiss Kormoranen” die een ware slachting hadden veroorzaakt op het verder geleden stuwmeertje. Alle vlagzalm was verdwenen en op de open stukken waar wij nu visten ving je helaas niet zo veel.
Waar hadden we dat toch eerder gehoord?? Inderdaad was er niet veel leven te bespeuren op wat witvis na. Irina ving er een baars. Ik waadde stroomopwaarts en zag sporadisch wat vis stijgen en besloot de nimf in te ruilen voor een droge vlieg. Dat bleek een goede keuze. Niet veel later landde mijn vliegje aan de andere kant van de pool net voor een stroomversnelling en werd keihard van het oppervlak geplukt door een flinke regenboogforel. Na een paar spectaculaire sprongen liet ik de vis in het net glijden. Ruim 40 cm en in prima conditie. Kijk, daar komen we voor. Irina had me al verteld dat de forellen die ze gisteren had gevangen stuk voor stuk prachtige vissen waren die de 30 cm ruim waren gepasseerd. Ik bereikte het door bomen omzoomde gedeelte van de rivier en ving nog een forelletje. Langzaam naderde ik een pool waar wat kringen te zien waren. Daar moet dus vis zitten! Op misschien 20 vierkante meter ving ik een stuk of zeven mooie sterke vissen. Allemaal op een donkerbruine droge vlieg met een grijze CDC vleugel. De tijd vliegt om als je lekker aan het vangen bent en de middag liep ten einde. Ik had er denk ik nog meer kunnen vangen maar eens moet je stoppen om naar huis te gaan.
De Urft is een leuk riviertje met een mooi bestand aan gezonde forellen die uiteraard allemaal zijn uitgezet door de lokale visvereniging. Er zijn snel stromende stukken die uitmonden in rustige pools. De gemiddelde diepte is 50-80 cm. In het vroege voorjaar heb je er niks te zoeken aangezien je niet mag vissen tot 1 mei. Het seizoen duurt tot 19 oktober. Alleen vliegvissen met nimf en droge vlieg; streamers zijn verboden. De vergunning is te koop bij het toeristenbureau dat zowel op zaterdag als zondag om 10 uur open gaat. Je moet 3 nachten verblijven in Gemund maar wij kwamen met wat jokken makkelijk aan de vergunning. Die vergunning is overigens ook geldig voor een stuk van de Olef die zich in het dorp bij de Urft voegt. Een standaard uitrusting voor de Eifel voldoet prima: een niet lange aftma 4 of 5 hengel met een drijvende DT of WF lijn met een standaard forel leader. Houdt de tippets wel op 16/00 want er zitten zeer sterke vissen tussen. En neem niet te lange hengels mee; hoe korter de hengel hoe beter. De bomen hangen soms laag over het water en je parkeert daar dus makkelijk een paar vliegen in. Red Tag nimfjes in maat 14 of 12 waren succesvol evenals droge vliegjes.
We sliepen in het Kurparkhotel. Goede schone kamers en zeer vriendelijk personeel. De eigenaar is zeer behulpzaam en een joviale vent. Beetje merkwaardig hotel is het wel overigens: na 8 uur ’s avonds is de deur op slot! Sleutel meenemen dus en mocht je zoals wij na die tijd arriveren dan moet je even bellen met de hotelier. De sleutels zitten in een kluisje naast de ingang. Het ontbijt is top maar je kunt er niet dineren. Dat is geen probleem want er zijn genoeg restaurantjes in het dorp.